יום שלישי, 5 ביוני 2018

ארוחה על טהרת בשר הודו

שבוע שעבר הוזמנתי לסדנאת בישול בשר הודו וזכרתי איך לפני כחודש כולנו קרקרנו את השיר, המהמם, של נטע ברזילי, אז כנראה שעכשיו זה זמן ההודו, קל להכנה , טעים, בריא ומזין
עלייתו של בשר ההודו לא מגיעה יש מאין. כשבכל העולם שמים דגש גדול יותר על בריאות ותזונה, הודו הוא הדבר האמתי: רזה יותר, מכיל חלבון, חומצות אמינו וכמות גדולה של b12 וברזל. 
בעזרת הכנה קלה יכול לשמש ההודו למגוון מנות כמו קציצות, כנאפה בשר, יקיטורי הודו, סטייק, מילוי לכריך, פסטרמה, שיפודים, שווארמה ביתית ועוד ועוד, אז קדימה תראו מה הכנו ואכלנו בסדנא וברור שיש גם מתכונים 





לחמניות באו מאודות במלית בשר הודו טחון ובטטה
המרכיבים לבצק:


1 ק"ג קמח
6 כפות סוכר
2 כפיות
מלח
560  מ"ל  מים פושרים    
20 גרם שמרים יבשים
4 כפות שמן צמחי  
המרכיבים למילוי:
300 גרם הודו טחון
100 גרם בקר טחון
3 שיני שום קצוץ
1 כןס כרוב קצוץ
1 כף סוייה
1 כף גינגר
1 יח' בטטה מבושלת מעוכה
1 כפית
שמן שומשום
 כפות רוטב פטריות צמחוני
3 כפות רוטב פתאי
 להכנת הבצק:
1.    בקערת מיקסר עם וו הלישה ,מערבבים את כל החומרים מלבד המים והמלח
2.    מוסיפים מים , מערבבים ומתחילים לעבד וללוש. מוסיפים מלח . לשים כ 7 דקות עד שהבצק גמיש ולא דביק .
3.    משמנים קלות את הבצק ומניחים להתפחה למשך שעה כאשר הקערה מכוסה בנילון נצמד.
4.    צובטים מהבצק פיסה בגודל כדור פינג פונג ומגלגלים לכדור תוך כדי משיכת הקצוות כלפי מטה והידוקם בתחתית כך שפני הבצק יהיו חלקים ומתוחים.
חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק .
5.    פותחים כל כדור ומשטחים אותו במעט , שמים במרכז מהמילוי ומחברים את כל הקצוות יחד ומגלגלים שוב לכדור חלק ואחיד.  להניח לתפיחה שנייה כל כדור על ריבוע נייר אפייה  , שמים את הכדורים בסיר אידוי , מקפידים שהלחמניות לא יגעו זו בזו , מאדים כ 15 דקות ומצננים.

אופן ההכנה למילוי:
מטגנים במחבת את, השום הג'ינג'ר, בשר ההודו ,הבקר והכרוב עד שהם שקופים , מתבלים ברטבים, מוסיפים את מחית הבטטה   מתבלים במלח ובשמן שומשום ומקררים.



כנאפה בשר הודו וחצילים  
המרכיבים למילוי:


4 חצילים פרוסים לחצי לאורך ולפרוסות – מומלחים שטופים ומטוגנים עד לזהבה בשמן זית(טיגון חצי עמוק)
1 ק"ג בשר הודו טחון
3 בצלים גדולים קלופים וקצוצים
4 כפות שמן זית
1/2 כוס צנוברים
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה מעושנת
 1/2כפית בהרט
מלח
פלפל שחור

לכנאפה      
1 ק"ג שערות קדאיף
2 כפות א. סוכר     
2/3 כוס שמן זית    
מלח
קינמון מעט  

אופן ההכנה:
1.    למילוי: מטגנים בשמן זית פרוסות חצילים שעברו תהליך של המלחה ושטיפה.- שומרים בצד.
2.    מחממים מחבת, כשהמחבת חמה מטגנים בצלים קצוצים עד להשחמה, מוסיפים שמן זית ומערבבים.
3.    מוציאים את הבצלים לקערה ושומרים בצד.
4.    מחממים את אותה המחבת ומטגנים בסבבים את ההודו להשחמה.
5.    מתבלים את הבשר בכמון, בהרט, פפריקה ,מלח ופלפל גרוס. מוציאים את ההודו לקערה עם הבצלים. מערבבים ומוסיפים את הצנוברים.
6.    לכנאפה: מוללים את שערות הקדאיף בקערה עם שמן זית, א. סוכר, מלח וקינמון.
7.    משמנים מחבת ומרפדים את התבנית בחצי מכמות הקדאיף, תוך הידוק השערות לתבנית.
8.    מניחים מעל הקדאיף שכבה של הבשר המטוגן. מעל מניחים את פרוסות החצילים ומכסים בשכבת קדאיף נוספת.
9.    אופים בתנור בחום גבוה של 200 מעלות עד להזהבת האטריות. מגישים לצד טחינה.


יקיטורי הודו ברוטב חמאת בוטנים וחלב קוקוס


 1 ק"ג נתח הודו נקבה
מרכיבים לנוזל הכבישה:
 1 וחצי ליטר מים
 2 כפות  מלח
1 כף סוכר
 2 עלי דפנה

המרכיבים למרינדה:
1 פחית חלב קוקוס 
1 כף מלח    
3 כפות סוכר חום   
1 כפית גרגרי כוסברה טחונים    
1 כפית פלפל לבן   
1 כף  גרידת לימון
1 כף ג'ינג'ר מרוסק

המרכיבים לרוטב
 חצי פחית  חלב קוקוס      
1 כף מחית  קארי אדום חריף תאילנדי
1 כף סויה    
1 כף סוכר חום      
150 גרם חמאת בוטנים

המרכיבים להרכבת המנה :
20 יח' שיפודי עץ יקיטורי 
0.5 כוס בוטנים קלויים קצוצים    
0.5 צרור כוסברה טריה קצוצה   

אופן ההכנה:
1.    משרים את הנתח בנוזל הכבישה למשך הלילה במקרר בקופסה סגורה. 
2.    מוצאים וחותכים את הנתח לקוביות בגודל אחיד .
3.    מערבבים את רכיבי המרינדה בקערה. יוצקים על  קוביות ההודו משהים לשעה או יותר במקרר; הופכים פעם או פעמיים את ההודו – כך שיצופה במשרה.
4.    מערבבים את רכיבי הרוטב במעבד מזון או בעזרת מטרפה.
5.    מברישים את השיפודים במעט שמן ומשפדים את נתחי ההודו . צולים על האש, בחום גבוה, כך שישחימו היטב.
6.    מסירים מן האש ומורחים את הרוטב על שיפודי ההודו .
7.    מפזרים כוסברה ובוטנים קצוצים מעל.


קציצות הודו ברוטב קארי וחלב קוקוס


לתערובת הקציצות 
1 קג' בשר הודו טחון ( רצוי ירך)
1 כף גיניגר מגורד
1 כוס כוסברה קצוצה
2 ביצים
1 קישוא מגורד
2 שיני שום כתושות
2 בצלים קצוצים דק
1 כפית גרגרי כוסברה טחונים
100 גר שיבולת שועל טחונה
1 כף סויה
מלח ופלפל פי הטעם
חומרים לרוטב קארי
1 בצל קצוץ לקוביות
2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
1 כוס אפונה סנפרוסט 
2 פחיות חלב קוקוס
2 כפות מחית קארי צהובה /ירוקה
1 כפית אבקת קארי
מלח ופלפל לפי הטעם
1/2 כוס כוסברה קצוצה
אופן ההכנה –
להכנת הקציצות –
1.    מטגנים במחבת את הבצל והשום  ומקררים.
2.    מערבבים את כל החומרים יחד עם ההודו והבצל המטוגן ויוצרים כדורים שווים, שומרים במקרר עד הכנת הרוטב.
3.    להכנת הרוטב-  בסיר רחב לטגן את הבצל עד להזהבה, להוסיף את הפלפלים ומחית הקארי  ולאדות כ5 דקות.
4.    להוסיף את חלב הקוקוס , התבלינים ולהביא לרתיחה.
5.    להנמיך את האש ולהוסיף את הקציצות לרוטב החם , לכסות את הסיר ולבשל על אש קטנה כ חצי שעה.
6.    להוסיף את האפונה והכוסברה הקצוצה ולבשל כחמש דקות נוספות עד שהאפונה מתרככת מעט , לכבות מהאש ולהגיש לצד אורז מאודה.



רצועות דקיקות של פסטרמה  ביתית  על מצע סלט ירוק עם שעועית מאודה ברוטב איולי מפתיע


לפסטרמה-
רכיבים:
1 ק"ג (1/2 פרפר) חזה הודו



לכבישה:
1 ליטר מים
30 גרם מלח גס
30 גרם סוכר
10 גרגרי פלפל אנגלי
3 עלי דפנה

לצריבה:
מעט שמן
1 כף סילאן

לאפייה:
1 כף סויה
1 כף סילאן
1 כף רוטב צ'ילי מתוק
1 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

לכבישה:
מחממים מים עם סוכר, מלח, פלפל אנגלי ועלי דפנה עד להמסת הסוכר והמלח. מצננים היטב. משרים את חזה ההודו בנוזל הכבישה 24 שעות.

לצריבה:
מוציאים את חזה ההודו מהמשרה ומנגבים היטב. מורחים בסילאן מכל הצדדים.
במחבת לוהטת צורבים את חזה ההודו בשמן כדקה מכל צד להזהבה עמוקה.

לאפייה:
מערבבים סויה, סילאן, צ'ילי ופפריקה מעושנת למשחה אחידה ומורחים את חזה ההודו.
מחממים תנור ל- 160 מעלות ומניחים בתוכו תבנית עם מים.
אורזים את חזה ההודו המתובל בנייר כסף ואופים 1 שעה.
פותחים את נייר הכסף, מברישים שוב בנוזלי הצלייה ואופים ללא מכסה עוד 1/4 שעה.
מצננים לפחות שעה לפני שפורסים.


  
לרוטב האיולי:
1 ביצה
½ כוס שמן קנולה
¼ כוס שמן זית
 1 שן שום
2 כפות מיץ לימון
3 כפות חרדל דיז'ון חלק
1 כף גדושה רוטב צילי מתוק
  

אופן ההכנה:
1.    בקערת מעבד המזון , עם להב הפלדה, מערבבים את כל החומרים פרט לשמן הזית ושמן הקנולה.
2.    תוך כדי ערבוב, מזליפים פנימה את שני סוגי השמנים, עד לקבלת מרקם סמיך.
3.               מוסיפים את רוטב הצילי המתוק  ומיץ הלימון ומערבבים
4.     
חומרים לסלט –
2 לבבות חסה
1 ראש חסה אייסברג
2 כוסות שעועית ירקוה מאודה
100 גר' שקדים קלויים

להרכבת המנה-
1.    פורסים רצועות דקיקות של הפסטרמה ומניחים בצד
2.     חותכים גס את עלי החסה משני הסוגים ומניחים בקערה, מפזרים מעל את השעועית הירוקה והשקדים .
3.    מניחים כמניפה את פרוסות הפסטרמה ומזליפים את רוטב האיולי מעל שיעטוף את העלים ומגישים.


מיני המבורגר עם לחמניות תוצרת בית וקטשופ פלפלים בייתי
6 מנות -


המרכיבים
500 גר בשר "שווארמה" הודו טחון
1 בצל קצוץ
1 כף חרדל
1/2 כוס פורוזליה קצוצה
3 כפות פירורי לחם
מלח אטלנטי
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1.    מטגנים את הבצל הקצוץ במעט שמן עד שהוא עשוי היטב.
2.    מעבירים את הבצל לקערה  יחד עם החרדל, פירורי הלחם  והפטרוזיליה הקצוצה , מוסיפים את בשר ההודו ומערבבים הכל יחד עד שהתערובת אחידה ,מכניסים למקרר לספיגת טעמים למשך חצי שעה .

3.    מטגנים בשמן זית לדרגת הצלייה הרצויה, כחמש עד שמונה דקות בסה"כ. לחילופין ניתן לצלות על גריל חם.


עוד מידע שווה על בשר הודו:
ההודו הוא בשר רזה יותר. אחוזי השומן בתרנגול הודו עומדים בממוצע על בין 3-5 אחוזים
בנוסף בדומה לסוגי בשר אחרים הודו מכיל חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה מאוד. כלומר הוא מכיל את כל חומצות האמינו להן גוף האדם זקוק לבניה ולתחזוקה.
בשר הודו מספק גם צריכה גבוה של ויטמינים ומינרלים. 100 ג' בשר הודו מכילים:
·   כמחצית התצרוכת היומית המומלצת של וויטמין B12  (כ-0.3-1.6 מיקרוגרם כאשר ההמלצות לצריכה יומית למבוגרים 2.4-2.6 מיקרוגרם) הנחוץ ליצירת הדם, לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לבנייה תקינה של העצם ומניע אוסטאופורוזיס.

·  ברזל - כ-1.4 מיליגרם כאשר ההמלצות לצריכה יומית  של מבוגרים היא 8 מ"ג ביום  (יש לשים לב כי ההמלצה לאישה בגילאי הפוריות עומדת על  18 מ"ג ביום). בנוסף, מחקרים מראים כי ברזל  מן החי נספג טוב יותר מברזל מן הצומח.

·  מרכיב נוסף חשוב מאוד שיש בהודו בכמות גדולה הוא הסלניום. 29-38 מיקרוגרם ב-100 גר", לעומת  20-24 מיקרוגרם בעוף ו-30-35 מיקרוגרם בבקר, כאשר הצריכה המומלצת למבוגר הנה 55 מיקרוגרם ביום. לסלניום תפקיד חשוב לגוף האדם, הוא נחוץ בהגנה על DNA, משמש כאנטי- אוקסידנטמסיוע במניע מחלות סרטן, במניעת מחלות לב וכלי דם, בשמירה על פעילות תקינה של בלוטת התריס והמוח.
*חשוב לציין שהערכים התזונתיים של מזונות, מהחי ומהצומח, אינם אבסולוטיים אלא תלויים בגורמים רבים, כולל גיאוגרפיים. הנתונים נלקחו מטבלאות מזון אמריקאיות, שהן מפורטות ומבוססות.
מולי לויט, מנכ"ל מועצת הלול: "לאור תהליכים העולמיים המקדמים צריכת בשר רזה,  מועצת הלול  ממשיכה להוביל מהלך לקידום צריכת בשר הודו. הישראלים מכירים את ההודו בעיקר באמצעות דוכני השווארמה – מאכל אהוב ואהוד מחוץ לבית, אך אנו שמנו לנו למטרה להגביר את הצריכה הביתית תוך שאנו נותנים מענה  למגוון נושאים: הקולינרי, הבריאותי והכלכלי, שכן מחירו של ההודו נמוך ממחיר הבשרים האדומים ונוח לכל משק בית. כך שאם מוסיפים לזה את מגוון השימושים והטעמים הקולינריים שמאפשר השימוש בבשר ההודו ואת הערכים  הבריאותיים  - אנחנו יוצרים משוואה מנצחת עבור משק הבית הישראלי"

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה